Μέλη

 

Η δημοσιογράφος υγείας Φωτεινή Γεωργίου σπούδασε κτηνιατρική στην Ιταλία και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάζεται 25 χρόνια στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ. Ξεκίνησε από το ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΝΤ1 97, 1 με δημοσιογραφική παραγωγή σε εκπομπές. Συνέχισε στο ιατρικό ρεπορτάζ και παράλληλα εργάστηκε στην σύνταξη και εκφώνηση δελτίων ειδήσεων. Στη συνέχεια της ανατέθηκε η σύνταξη και εκφώνηση απογευματινού μαγκαζίνο.
Συνέχισε με ραδιοφωνική ιατρική εκπομπή ενώ τα πέρασμα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 έγινε το 2006. Στην τηλεόραση ασχολήθηκε αρχικά με το ιατρικό ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων.
Της δόθηκε η ευκαιρία να δώσει μια άλλη διάσταση στο αγαπημένο της ιατρικό ρεπορτάζ πριν από 9 χρόνια με την εκπομπή ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ. Είναι υπεύθυνη για το ρεπορτάζ, την αρχισυνταξία και την παρουσίαση της εκπομπής. Στόχος της στα 9 χρόνια ύπαρξης της εκπομπής είναι η κατανοητή, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση με απόλυτο σεβασμό στον τηλεθεατή. Τον τελευταίο χρόνο διατηρεί και ιστοσελίδα υγείας, το fotinigeorgiou.gr, όπου αρθρογραφούν καταξιωμένοι ειδικοί επιστήμονες.

 

Η Δήμητρα Ευθυμιάδου είναι δημοσιογράφος με πολύχρονη εμπειρία στον τομέα της υγείας, την πολιτική υγείας και τη φαρμακοβιομηχανία. Ως μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών από το 1998, έχει εκτεταμένη εμπειρία πάνω από 20 χρόνια σε μεγάλα έντυπα, εφημερίδες, διαδικτυακά μέσα αλλά και στην τηλεόραση.
Αυτήν την περίοδο είναι Γενική Διευθύντρια του HealthReport.gr – κορυφαία πύλη υγείας – καθώς και Υπεύθυνη Υγείας στο ethnos.gr.
Γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στο Ντίσελντορφ και την Αθήνα. Έχει κάνει σπουδές στη δημοσιογραφία, ενώ είναι και πτυχιούχος στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό από το ΕΑΠ.
Μεταξύ άλλων έχει εργασθεί στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 τόσο κάνοντας ρεπορτάζ υγείας, όσο και ραδιοφωνικές εκπομπές πολιτικής επικαιρότητας, ενώ επί σειρά ετών ήταν παρουσιάστρια εκπομπών και δελτίων ειδήσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ειδικεύεται στη δημιουργία, βελτίωση και ανάπτυξη ιστοσελίδων εξειδικευμένων στον τομέα της Υγείας. Συντονίζει τακτικά επιστημονικά ιατρικά συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις, για την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη πρωτοβουλιών πρόληψης σε ιατρικά θέματα.
Εκτός από την επαγγελματική της ενασχόληση στον τομέα της υγείας, παρέχει και ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια επικοινωνίας (media training) σε στελέχη του τομέα της υγείας, αλλά και σε πολιτικούς.
 

 

Η Χριστίνα Καραπάνου είναι Ψυχολόγος – Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια.
Σπούδασε Ψυχολογία στο Eotvos Lorand University στη Βουδαπέστη και συνέχισε σε Master’s Degree σε Organizational Psychology στο Webster University στη Βιέννη. Απέκτησε “Άδεια Ψυχοθεραπείας”, ολοκληρώνοντας το 3ετές πρόγραμμα εξειδίκευσης – πιστοποίησης του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, στη “Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία”.
Απέκτησε πιστοποίηση Behavioral Coaching Master Coach certification, από το Behavioral Coaching Institute στον Καναδά καθώς και μια τριετή εκπαίδευση πιστοποίησης Organizational Consulting στον οργανισμό CIPD στη Μεγάλη Βρετανία.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με την εκπόνηση του διδακτορικού της στο Sheffield University UK με εξειδίκευση στην Ψυχολογία Υγείας και τη Διαχείριση Χρόνιων Παθήσεων και πιστοποιήθηκε από τον διεθνή οργανισμό MCI ως Accredited Medical Trainer, Health Coach & Burn Out Specialist.
Εργάζεται εδώ και 24 χρόνια ως ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεύτρια, ως σύμβουλος επιχειρήσεων, εκπαιδεύτρια επιστημόνων υγείας στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων αλλά και ως εκπαιδεύτρια διαχείρισης επικοινωνίας «Ιατρού & Ασθενή» & «Ανακουφιστικής Φροντίδας» τα τελευταία 12 χρόνια σε φαρμακευτικές πολυεθνικές επιχειρήσεις με περιοχή ευθύνης Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

 

Kosmidis-100x100Ο Πάρις Α. Κοσμίδης, Παθολόγος – Ογκολόγος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 και είναι διευθυντής της Β’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Πριν από την θέση αυτή είχε διατελέσει διευθυντής της Β’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ (1981-985) και διευθυντής της Β’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ (1985-1997). Ο κ. Κοσμίδης είναι απόφοιτος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και έχει ειδικευτεί στην Παθολογία, Αιματολογία και Ογκολογία στο Sinai Hospital in Detroit, Michigan, στο Wayne State University και Henry Ford Hospital Michigan, Η.Π.Α. (1973-1980). Είναι διπλωματούχος της Αμερικανικής Επιτροπής (American Board) Παθολογίας, Αιματολογίας και Παθολογίας – Ογκολογίας.  Είναι επίσης κάτοχος του πτυχίου Παθολογίας – Ογκολογίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολόγων – Ογκολόγων. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος σε Ελληνικές Ογκολογικές Εταιρείες, όπως την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου, την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Πεπτικού και κύριος ερευνητής σε πολλές μελέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι συγγραφέας σε πολλά βιβλία και άρθρα διεθνών ογκολογικών περιοδικών. Είναι μέλος στην συντακτική επιτροπή πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Ο κ. Κοσμίδης έχει βραβευθεί 2 φορές από την Ακαδημία Αθηνών. Ο κ. Κοσμίδης έχει τιμηθεί από πολλές ογκολογικές εταιρείες από όλο τον κόσμο και είναι επίτιμο μέλος του ESMO (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολόγων – Ογκολόγων) και του Ιταλικού Συλλόγου Παθολόγων – Ογκολόγων. Ο κ. Κοσμίδης ήταν ο πρόεδρος του 23ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παθολόγων – Ογκολόγων στην Αθήνα το 1998, Εθνικός Εκπρόσωπος των Ελλήνων Ογκολόγων στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολόγων – Ογκολόγων, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολόγων – Ογκολόγων (2004-2006), πρόεδρος του Ιδρύματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολόγων – Ογκολόγων και έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Colorado, Η.Π.Α. Επίσης, έχει διατελέσει πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Ογκολογίας του Υπουργείου Υγείας σε διάφορες χρονικές περιόδους καθώς επίσης και πρόεδρος των Επιστημονικών Επιτροπών των Νοσοκομείων «ΜΕΤΑΞΑ», «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» και «ΥΓΕΙΑ».

 

mpourantas-100x100Ο Δημήτρης Μπουραντάς είναι καθηγητής Μάνατζμεντ, πρύτανης στο New York College. Έχει διευθύνει μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων για το Μάνατζμεντ στην Ελλάδα και έχει συγγράψει 7 βιβλία, εκ των οποίων έχουν γίνει best seller τα παρακάτω: «Μάνατζμεντ», εκδόσεις ΜΠΕΝΟΣ (2002), «Ηγεσία: Ο δρόμος της διαρκούς επιτυχίας», εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ (2005). To μυθιστόρημα «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη», (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ) κέρδισε το βραβείο Αναγνωστών (ΕΚΕΒΙ 2008) και βρέθηκε για τέσσερα χρόνια στις λίστες των ευπώλητων. Επιπλέον, τα βιβλία του «Επί σκηνής χωρίς πρόβα» (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ) «Το Γράμμα της Ελπίδας» (εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗΣ), «Μιλώντας στα παιδιά μου για τη πραγματικά επιτυχημένη, επαγγελματική και προσωπική ζωή» (εκδόσεις Πατάκη), “Κραυγή Σιωπής», (ποιητική συλλογή, εκδόσεις Πατάκη), βρέθηκαν στις λίστες των Best Sellers για αρκετούς μήνες. Προσεχώς, εκδίδεται και το βιβλίο “Leadership meta-competencies”, Ashgate-Gower Publications. Επίσης έχει επιβλέψει διδακτορικές διατριβές στις οποίες έχουν απονεμηθεί το πρώτο και το δεύτερο Ευρωπαϊκό βραβείο. Διαθέτει πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία έχοντας εργαστεί ως στέλεχος, σύμβουλος και εκπαιδευτής για διεθνείς Οργανισμούς όπως Ε.Ε, ΟΟΣΑ και CIHEAM και για μεγάλο αριθμό ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων οι: ΤΙΤΑΝ, Εurobank, Nestle, Coca Cola, Unilever, Diageo, Unilever, Vodafone, Cosmote, Barclays, Citibank, Bayer, Oracle, Rank Xerox, BAT, Schneider, SAP, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, ΑΤΕ, Εμπορική Τράπεζα, Εγνατία Τράπεζα, Μινέρβα, Carrefour, Pepsico, Marks & Spencer, Boehringer Ing., ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, Αλουμύλ, Α.Β. Βασιλόπουλος, Apivita, Βιβεχρώμ, Bosch, Alico, Interamerican, Landis & Gyr, Famar, Roche, Praktiker, DDB, Wind, Χατζόπουλος, Όλυμπος, Ιασώ, Υγεία, Lilly. Ο Δημήτρης Μπουραντάς εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ηγετικών στελεχών και ομάδων, στη διοίκηση των αλλαγών, στη διοίκηση της εταιρικής κουλτούρας και στη στρατηγική ευθυγράμμιση των επιχειρήσεων και οργανισμών. Έχει βραβευθεί, επανειλημμένα, με τον «Τίτλο Υψηλής Διδακτικής Επίδοσης» από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάθε χρόνο δίνει περισσότερες από 100 ομιλίες, χωρίς αμοιβή σε όλη την Ελλάδα. Μεγάλος αριθμός συνεντεύξεών του έχει φιλοξενηθεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, καθώς και στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Νew York Times, Γερμανική Ραδιοφωνία, Φιλανδική τηλεόραση κ.α.).

 

Η Μαρία Ι. Σαρίδη είναι Επίκουρος καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο «Κλινική Νοσηλευτική με έμφαση στη Φροντίδα Χρονίως Πασχόντων» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Διοικητής Γ.Ν. Αργολίδας από τον Ιανουάριο 2020, καθώς επίσης και ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Διοίκηση Μονάδων Υγείας.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Αθήνας 1990 και του ΕΚΠΑ (2004). Κατέχει Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κλινική Νοσηλευτική και είναι Διδάκτωρ Αγωγής Υγείας ΕΚΠΑ (2011) και έχει περατώσει τη Μεταδιδακτορικής Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με θέμα: “Πολιτική Αγωγής Υγείας. Από τη Θεωρία στην Πράξη (2019). Έχει πάνω από 30 έτη εμπειρίας ως Νοσηλεύτρια σε Δημόσια και Ιδιωτικά νοσοκομεία, με άσκηση διοίκησης σε θέσεις προϊστάμενου και διευθυντή άνω των δέκα ετών.
Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής και διδασκαλία στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διοίκηση και Οικονομικά της Υγείας».
Είναι συγγραφέας βιβλίων και έχει συμμετοχή σε συλλογικούς τόμους επιστημονικών συγγραμμάτων. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων (>140), σε περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης (Impact Factor) και σημαντικό αριθμό ετεροαναφορών ≈750.
Επίσης έχει εισηγήσεις και βραβεύσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια, καθώς και συμμετοχή σε Ερευνητικά Προγράμματα Πανεπιστημίων, ενώ είναι εισηγητής σε προγράμματα ΙΝΕΠ, ενταγμένο μέλος στο Μητρώο Κύριου Διδακτικού Προσωπικού, ΕΚΔΔΑ.

 

Ο Κυριάκος Σουλιώτης είναι Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος), του οποίου διετέλεσε και Αναπληρωτής Πρύτανη, με αρμοδιότητες την Κοινωνική και Περιφερειακή Ανάπτυξη (2016-2017). Είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2019 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής στο LSE Enterprise – Ομάδα Έρευνας Τεχνολογιών Υγείας.
Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διοίκηση του ΙΚΑ (2000-2001) και στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (2002-2004), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Α’ ΠΕΣΥΠ Αττικής (2002-2004), Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (2002-2006), Διοικητικός Διευθυντής στο ΜΗΤΕΡΑ – Όμιλος ΥΓΕΙΑ (2006-2007) και Διευθύνων Σύμβουλος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στο Ταμείο Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας – ΤΥΠΕΤ (2007-2010).
Από τον Μάιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν Πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ενώ από τον Μάιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2013 ήταν Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες και της Ειδικής Επιτροπής για τις Σπάνιες Παθήσεις.
Έχει διατελέσει ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΟΣΑ στην πολιτική για τον καρκίνο ενώ είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του PACT (The Patient Access Partnership on Equity of Access to Quality Healthcare – Brussels) και της Επιστημονικής Επιτροπής του OIS (Osservatorio Internazionale della Salute – Rome).
Έχει ευρεία ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει την επιστημονική ευθύνη σε 35 ερευνητικά προγράμματα. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 27 βιβλία και 290 άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά με κριτές, στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας της υγείας, της οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών υγείας, των ανισοτήτων στην υγεία, της ενδυνάμωσης των ασθενών κ.ά.
Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πάνω από 450 επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος συντακτικών επιτροπών και κριτής άρθρων σε πλήθος διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Είναι Associate Editor στο “BMC Public Health” (BioMed Central) και έχει διατελέσει Associate Editor στο “Health Expectations” (Wiley).

 

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 1988. Εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία και στην Ογκολογία αποκλειστικά σε Πανεπιστημιακές Κλινικές, στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Hammersmith, Royal Postgraduate Medical School, στο Λονδίνο. Έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμά του (M.D.) με «Άριστα» από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ το 1995 και ακολούθως τον Μεταδιδακτορικό τίτλο του (Ph.D.), από το Imperial College of Science, Technology and Medicine, University of London, το 2000. Εργάσθηκε ως Επιμελητής της Ογκολογικής Κλινικής των Νοσοκομείων Hammersmith και St Bartholomew’s στο Λονδίνο και ως Επιστημονικός Συνεργάτης στη Γ΄ Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική (Γ΄ΠΠΚ) στο ΓΝΑ «Η Σωτηρία». Το 2002 διορίστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας Γ΄ΠΠΚ, στο ΓΝΑ «Η Σωτηρία». Aπό το 2008 είναι Επισκέπτης Καθηγητής Ογκολογίας Θώρακος (Visiting Professor of Thoracic Oncology), στο Yale School of Medicine, Yale Cancer Center & Smilow Cancer Hospital, CT, USA. Από το 2012 είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής Παθολογίας (Adjunct Professor of Medicine), στο Pittsburgh School of Medicine (UPMS), Penn, USA. Τα κύρια πεδία ενδιαφέροντος του είναι η κλινική έρευνα και η ανάπτυξη νεών φαρμάκων, η ανοσο-ογκολογία και η ογκολογία θώρακος. To 2014 το ΕΚΠΑ του ανέθεσε τη Διεύθυνση της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του, στο ΓΝΑ «Η Σωτηρία». Από το 2019 είναι Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Είναι Επιστημονικός Διευθυντής και Διευθυντής Προγράμματος των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master) της Ιατρικής Σχολής Αθηνών:
– Ανάπτυξη Νέων Φαρμάκων: Έρευνα, Κυκλοφορία και Πρόσβαση.
– Ογκολογία Θώρακα: Σύγχρονη Κλινικο-Εργαστηριακή Προσέγγιση & Έρευνα.
Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος έχει συμμετάσχει σε πολλές (>200) κλινικές μελέτες Φάσης I-IV για καρκίνο πνεύμονα, κεφαλής & τραχήλου, μαστού́, παχέος εντέρου και παγκρέατος. Έχει υπάρξει Global Principal Investigator και συμμετέχει σε Scientific Steering Committees πολυάριθμων διεθνών κλινικών μελετών. Είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των American Society of Clinical Oncology (ASCO), American Association of Cancer Research (AACR) (κατόπιν προσκλήσεως), American College of Chest Physicians (ACCP), International Association for the Study of Lung Cancer (IASLC), European Society of Medical Oncology (ESMO) και της European Respiratory Society (ERS). Υπήρξε co-editor του περιοδικού Oncology Research και είναι Σύμβουλος Συντακτικής Επιτροπής Επιστημονικών Περιοδικών (Reviewer) >25 διεθνών ιατρικών περιοδικών και Μέλος Διαρκούς Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) >100 διεθνών ιατρικών περιοδικών.