Η κριτική επιτροπή των Prix Galien αποτελείται από διεθνούς φήμης διακεκριμένους επιστήμονες από το χώρο της ιατρικής, της γενετικής, της βιοτεχνολογίας, της φαρμακολογίας, της χημείας και της μοριακής βιολογίας. Στις ΗΠΑ την κριτική επιτροπή τιμούν με την παρουσία τους και επτά Νομπελίστες. Στη χώρα μας, μέλη της κριτικής επιτροπής αποτελούν οι παρακάτω σημαίνουσες προσωπικότητες:

Επίτιμος Πρόεδρος

Ο Δρ. Αριστείδης Α. Ν. Πατρινός έλαβε το πτυχίο του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Northwestern. Έπαιξε ιστορικό ρόλο στο ερευνητικό έργο χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, στην ίδρυση του Joint Genome Institute αλλά και το σχεδιασμό του Genomes to Life. Είναι αντιπρόεδρος Εταιρικών Υποθέσεων της Synthetic Genomics, Inc (SGI).

Έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Βιολογικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας στο Τμήμα Επιστήμων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Σήμερα είναι μέλος της επιτροπής οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αύξησης της παραγωγής βιοκαυσίμων της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της ομάδας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για τον Υπολογιστή Exascale, της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, του Αμερικανικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών, αναπληρωτής διευθυντής Έρευνας στο Center for Urban Science and Progress Sharlene Weatherwax, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αναπληρωτής διευθυντής Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Ερευνών στο Office of Science των Η.Π.Α. και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και τιμητικά διπλώματα, μεταξύ των οποίων τρία προεδρικά βραβεία και δύο χρυσά μετάλλια του Υπουργού Ενέργειας, ενώ έχει ανακηρυχτεί επίτιμος διδάκτωρ από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πρόεδρος

Ο Γεώργιος Χρούσος είναι καθηγητής και διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική απο το 2010. Το 2011 είχε την Διακεκριμένη Έδρα Τζών Κλούγκε στην Τεχνολογία και Κοινωνία στην Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσσου των ΗΠΑ. Έχει διατελέσει διευθυντής του τμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown, Washington, ΗΠΑ. Έχει συγγράψει πάνω από 850 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί σε πάνω από 117,000 δημοσιεύσεις. Είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ISI highly cited στην Κλινική Ιατρική και στην Βιολογία και Βιοχημεία. Ο κ. Χρούσος είναι διδάσκαλος (master) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας και Εταίρος (fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας. Μεταξύ άλλων, είναι επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Λιέγης, Ανκόνας και Πατρών και επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσσίας. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία και έχει τιμηθεί με το Αριστείο Μποδοσάκη και το υψηλότερο βραβείο της Ενδοκρινολογίας στον κόσμο το Fred Conrad Koch Award της Endocrine Society των ΗΠΑ. Είναι εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών (Academia Europaea).

Μέλη

 

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είναι καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Adjunct professor στο πανεπιστήμιο McGill, στο Μόντρεαλ του Καναδά.
‘Ελαβε το πτυχίο ιατρικής και το διδακτορικό του από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μετεκπαίδευση στο Boston University και μεταδιδακτορικές σπουδές στο Εργαστήριο Φυσιοπαθολογίας του Αναπνευστικού (Laboratoire Physiopathologie Respiratoire), (professor Y. Jammes), στο πανεπιστήμιο Aix-Marseille στη Γαλλία και στο Critical Care Division, Royal Victoria Hospital και στα εργαστήρια Meakins-Christie, στο πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά (professor SN Hussain).
Έχει διατελέσει πρόεδρος της Long Range Planning Committee και του Acute Critical Care Group του Respiratory Intensive Care Assembly της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS). Έχει διατελέσει επίσης μέλος της Critical Care Assembly της Αμερικάνικης πνευμονολογικής Εταιρείας (American Thoracic Society, ATS) ως Program Committee Member (2003-2008) και ως Planning Committee Member (2006-2007).
Είναι κριτής σε περισσότερα από 30 διεθνή περιοδικά και έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής επιτροπής (editorial board) του American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (official journal of the American Thoracic Society) και του Intensive Care Medicine (official journal of the European Society of Intensive Care Medicine), στο οποίο υπήρξε και συντάκτης (associate editor). Σήμερα είναι συντάκτης (associate editor) στα περιοδικά International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease και Canadian Respiratory Journal
Η έρευνα του εστιάζεται στην αποδέσμευση του ασθενούς από τον αναπνευστήρα και στις συνέπειες των αυξημένων αντιστάσεων των αεραγωγών-βρογχόσπασμου (που παρατηρούνται σε σοβαρές παροξύνσεις ΧΑΠ και άσθματος) στον πνεύμονα, το διάφραγμα και το αναπνευστικό κέντρο τόσο σε πειραματόζωα όσο και στο άνθρωπο.
Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), και ειδικός και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).
Έχει διατελέσει υπεύθυνος των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ σήμερα είναι διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Ευγενίδειο και σύμβουλος πνευμονολόγος στο Λαϊκό νοσοκομείο.

 

O Στάθης Γκόνος είναι πτυχιούχος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Γλασκώβης στη Βρετανία και Docent της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Orebro, Σουηδίας. Διετέλεσε ερευνητής στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Ludwig του Λονδίνου, ενώ είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και  Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εστιάζουν στα γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια της γήρανσης και της μακροβιότητας στον άνθρωπο και επιχορηγούνται κυρίως από ανταγωνιστικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέδειξε τον κομβικό ρόλο του πρωτεασώματος κατά την γήρανση και ειδικότερα ότι η ενεργοποίηση του, είτε γενετικά είτε με την χρήση φυσικών ενεργοποιητών, αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 120 ερευνητικές εργασίες σε διακεκριμένες διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις και είναι κάτοχος 2 παγκοσμίων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τα οποία έχουν προκύψει και κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά καινοτόμα αντιγηραντικά προϊόντα βασιζόμενα στις ανωτέρω ανακαλύψεις. Έχει διατέλεσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της International Union of Biochemistry and Molecular Biology (IUBMB), μέλος της Advanced Course Committee της Federation of European Biochemical Societies (FEBS), “Εμπειρογνώμων” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη “Μελέτη της ανάπτυξης του ανθρώπου και της διαδικασίας της γήρανσης” και Αναπληρωτής Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη “Γονιδιωματική και Βιοτεχνολογία για την Υγεία”. Είναι Αρχισυντάκτης (Editor-in-Chief) της επιθεώρησης “Mechanisms of Ageing & Development” και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των επιθεωρήσεων “Experimental Gerontology”, “Free Radicals Research”, “Redox Biology” και “IUBMB Life”.

 

Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Διετέλεσε, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Βιοϊατρικής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ) και Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Είναι εκλεγμένο Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας στο Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων Πανεπιστήμιο Northeastern (Βοστώνη). Συνιδρυτής της spinoff εταιρίας βιοτεχνολογίας Bionature και Επιστημονικός Συνεργάτης της εταιρίας βιοτεχνολογίας Emulate του Παν/μιου Harvard. Έχει δημοσιεύσει 135 ερευνητικές εργασίες στο Pubmed (h-index: 44).

 

Ο Νίκος Κ. Μοσχονάς είναι Kαθηγητής Ιατρικής Μοριακής Γενετικής και Γονιδιωματικής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Γενικής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και συνεργαζόμενος Καθηγητής του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ). Έχει σπουδάσει μοριακή και αναπτυξιακή βιολογία και ιατρική μοριακή γενετική στα Πανεπιστήμια Πατρών και Αθηνών, στο Harvard U. USA, και το National Institute of Medical Research, MRC, UK. Έχει διατελέσει Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Η έρευνα του εστιάζεται σε θέματα ιατρικής μοριακής γενετικής και γονιδιωματικής με έμφαση στη ανάλυση της μοριακής βάσης και αρχιτεκτονικής των γενετικών νοσημάτων, τη λειτουργική γονιδιωματική και τη δικτυακή ιατρική. Η ερευνητική του ομάδα ήταν η μόνη ελληνική που συμμετείχε από την έναρξη μέχρι την ολοκλήρωση του (14 χρόνια), στο διεθνές Πρόγραμμα Ανάλυσης του Γονιδιώματος του Ανθρώπου (Human Genome Project). Έχει συντονίσει πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων, έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά υψηλού κύρους, όπως το Nature και το Cell, και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός των Παν/μιων Κρήτης και Πατρών, έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα όλων των άλλων ελληνικών Πανεπιστημίων.  Είναι ο Επιστημονικός Επιμελητής της ελληνικής έκδοσης τριών διεθνούς εμβέλειας πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Από το 1991 και εντεύθεν έχει διατελέσει μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για μια τετραετία διετέλεσε αν. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) και Εθνικός Εκπρόσωπος της Επιτροπής Προγράμματος  “Cooperation -Health” EU FP7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ο Κλεομένης Μπάρλος είναι καθηγητής Οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει αναπτύξει πρωτοποριακές μεθόδους σύνθεσης πεπτιδίων και πρωτεϊνών μέσω ειδικών πολυμερών με βάση την τριτυλορητίνη, θεωρούμενη παγκοσμίως ως ένα μεγάλο βήμα στη σύνθεση πεπτιδίων και πρωτεϊνών μεγάλου μεγέθους. Ειδικότερα η ρητίνη, γνωστή και ως «Barlos Resin», θεωρείται η σημαντικότερη εξέλιξη διεθνώς στον τομέα των ρητινών και χαρακτηρίστηκε ως σταθμός στην εξέλιξη της σύνθεσης φαρμάκων σε στερεά φάση και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Ήδη η ρητίνη Μπάρλου χρησιμοποιείται για την παρασκευή πάνω από 2.000 νέων φαρμάκων. Το 1989 ίδρυσε την εταιρία CBL στην Πάτρα, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή υλικών με εφαρμογή στη σύνθεση πεπτιδίων και πρωτεϊνών.

 

Ο Αντρέας Παπαπετρόπουλος είναι Φαρμακοποιός. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Φαρμακολογία στο Medical College of Georgia, USA και στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Boyer Center for Molecular Medicine του Πανεπιστημίου Yale. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα υπηρέτησε αρχικά ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ως Καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών πριν επιστρέψει στο ΕΚΠΑ το 2013. Είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Η έρευνα του εστιάζεται στους μοριακούς μηχανισμούς δράσης φαρμάκων και βιοδραστικών ουσιών και στην προκλινική αξιολόγηση φαρμάκων. Το συνολικό δημοσιευμένο του έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά αριθμεί 170 εργασίες οι οποίες έχουν 20.000 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία (h-index 59). Έχει διατελέσει Adjunct και επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Ευρώπης (Maastricht University) και της Βορείου Αμερικής (McGill University, LSU, UTMB, UMDNJ). Είναι μέλος των συντακτικών επιτροπών σε περιοδικά της Βρετανικής και της Αμερικανικής Φαρμακολογικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και κριτής σε περισσότερα από 60 διεθνή περιοδικά, και 26 ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς χρηματοδότησης στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Έχει εκλεγεί Fellow της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Βρετανικής Εταιρείας Φαρμακoλογίας, και Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακολογίας (EPHAR).

 

Η Δέσποινα Σανούδου (PhD FACMG) είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακογονιδιωματικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνη της Μονάδας Κλινικής Γονιδιωματικής και Φαρμακογονιδιωματικής της Δ’ Παθολογικής Κλινικής, και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Πραγματοποίησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, και εργάστηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης όπου έγινε Λέκτορας το 2003. Πήρε ειδικότητα Κλινικής Μοριακής Διαγνωστικής από το American Board of Medical Genetics and Genomics, και εργάστηκε στα γενετικά διαγνωστικά κέντρα του Brigham and Women’s Hospital, του Massachusetts General Hospital και του Children’s Hospital της Βοστώνης.  Έχει διατελέσει επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Imperial College του Λονδίνου, Επισκέπτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Boston University, και Συντονίστρια του Διεθνούς Προγράμματος Γονιδιωματικής/ Φαρμακογονιδιωματικής του Ερευνητικού Δικτύου Sir Magdi Yacoub. Το επιστημονικό της έργο επικεντρώνεται στο χαρακτηρισμό των μοριακών μηχανισμών παθογένεσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων, εξατομικευμένων φαρμάκων. Τα αποτελέσματα της ομάδας της έχουν ανακοινωθεί σε περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, σε 400 ομιλίες και γραπτές ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια παγκοσμίως. Είναι κριτής σε 20 διεθνείς κι εθνικούς οργανισμούς χρηματοδότησης έρευνας και 45 διεθνή περιοδικά, Associate Editor στο περιοδικό Metabolism και μέλος πολλαπλών συντακτικών επιτροπών. Έχει τιμηθεί με σειρά βραβείων, μεταξύ των οποίων το Ελληνικό Βραβείο για τις νέες γυναίκες ερευνήτριες L’Oreal-UNESCO, Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωση Γενετικής του Ανθρώπου, της Αμερικανικής Εταιρείας Γενετικής του Ανθρώπου, και άλλες.

 

Ο Ευάγγελος Τέρπος είναι Καθηγητής Αιματολογίας στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Μονάδας Αυτόλογης Μεταμόσχευσης Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων της ίδιας Κλινικής στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα». Το κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η βιολογία των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών και ιδιαίτερα η βιολογία της οστικής νόσου στο πολλαπλό μυέλωμα (ΠΜ). Σε περισσότερες από 500 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, ο κ. Τέρπος έχει περιγράψει το σημαντικό ρόλο του άξονα RANKL/RANK/οστεοπροτεγερίνης και των βιολογικών οδών CCL-3, Wnt και TGF-beta στην οστική νόσο του ΠΜ. Έχει μελετήσει την προγνωστική αξία των δεικτών του οστικού μεταβολισμού στην πρόοδο του μυελώματος και την επιβίωση των ασθενών και έχει αξιολογήσει την επίδραση των διφωσφονικών, της δενοσουμάβης, διάφορων αντιμυελωματικών φαρμάκων, καθώς και της αυτόλογης μεταμόσχευσης στο μεταβολισμό των οστών. Ο κ. Τέρπος ασχολείται επίσης με τον ρόλο της σύγχρονης απεικόνισης στο ΠΜ, της αγγειογένεσης στα πλασματοκυτταρικά νεοπλάσματα και της νεφρικής δυσλειτουργίας στο ΠΜ. Τέλος, μελετά τον οστικό μεταβολισμό και σε άλλα νοσήματα της αιματολογίας, όπως τα μεσογειακά σύνδρομα, η αιμορροφιλία και η ιστιοκυττάρωση. Στον τομέα της κλινικής έρευνας, συμμετέχει σε σημαντικές κλινικές δοκιμές με νέους παράγοντες για το ΠΜ, ενώ μελετά και το ρόλο της ελάχιστης υπολειμματικής νόσου στο ΠΜ. Έχει περισσότερες από 20.00 βιβλιογραφικές αναφορές και h-index 70 στο Web of Knowledge/ISI. Ο κ. Τέρπος προεδρεύει από κοινού στην Ομάδα Μελέτης της Οστικής Νόσου του International Myeloma Working Group και στην Ομάδα Παραγωγής Κατευθυντήριων Οδηγιών του European Myeloma Network. Eίναι Πρόεδρος του Τμήματος Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας από το 2019 και Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Μελέτης της Βιολογίας και Θεραπείας του Καρκίνου από 2018. Ο κ. Τέρπος έχει δώσει διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια όπως αυτά των ASH (American Society of Hematology), ASCO (Americal Society of Clinical Oncology), EHA (European Hematology Association) και σε International Myeloma Workshops. Είναι Βοηθός Εκδότης στο επίσημο περιοδικό της EHA, HemaSphere, και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Haematologica.

 

Ο Γιώργος Πενθερουδάκης (γεν. 3/12/1967) είναι κάτοχος πτυχίου ιατρικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1991). Ειδικεύτηκε στην Παθολογία στη Θεσσαλονίκη (1993-1999) και στην Παθολογική Ογκολογία στο Beatson Oncology Centre, Γλασκώβη, Ηνωμένο Βασίλειο (1999-2002). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέπτυξε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στην Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο διεύθυνε ως Καθηγητής Ογκολογίας από το 2016. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι ο καρκίνος του γαστρεντερικού, ο καρκίνος αγνώστου πρωτοπαθούς, η μεταφραστική έρευνα για τον καρκίνο και η ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Από τον Αύγουστο του 2020, υπηρετεί ως Chief Medical Officer της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας και εδρεύει στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Είναι μέλος της ESMO, ASCO, έχει (συν)-συγγράψει 323 PubMed ερευνητικές εργασίες και μιλά ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

 

Ο Αλέξανδρος Ι. Στρατηγός, MD είναι Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α’ Κλινικής Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός από το 2020. Eίναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου του Δέρματος του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός και Επισκέπτης Επιστήμονας στα Εργαστήρια Φωτοϊατρικής Wellman, Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, Βοστώνη, MA, ΗΠΑ. Τα κλινικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιδημιολογία, την πρόληψη και τη θεραπευτική του αντιμετώπιση. Είναι συγγραφέας και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή περισσοτέρων από 350 άρθρων σχετικά με το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος, την Ψωρίαση, τη Δερματική Φωτοευαισθησία και τα Laser και είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής διεθνών περιοδικών. Έχει εμπειρία σε περισσότερες από είκοσι κλινικές δοκιμές ΦΑΣΗ ΙΙ-ΙΙΙ ως κύριος ερευνητής. Ο Καθηγητής είναι μέλος διοικητικών συμβούλιων και επιτροπών σε πολλές επιστημονικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EADO (σημερινός Αντιπρόεδρος), και της Ελληνικής Δερματολογικής-Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Υπήρξε επίσης Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, EADV, (2020 – 2022), της μεγαλύτερης επιστημονικής εταιρείας δερματολογίας στην Ευρώπη.