Πρόεδρος

kolliasΟ Γιώργος Κόλλιας είναι βιολόγος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» (2002-2010 & 2016-σήμερα). Ο κ. Κόλλιας αναγνωρίζεται διεθνώς για πρωτοποριακές έρευνες που οδήγησαν στις πρώτες κλινικές δοκιμές και την ανάπτυξη των βιολογικών αντι-TNF θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το εργαστήριό του πρωτοπορεί στην ανάπτυξη γενετικών μεθόδων για την κατανόηση των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών που διέπουν τις χρόνιες, φλεγμονώδεις ανοσολογικές νόσους. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 170 επιστημονικά άρθρα και 40 ανασκοπήσεις και σχολιασμούς (>29.000 αναφορές, h-index 76, Πηγή: Google Scholar). Οι επιστημονικές εργασίες του αναπτύχθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα και το επιστημονικό και διοικητικό του έργο συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάπτυξη νέας γενιάς Ελλήνων επιστημόνων και μεγάλων Εθνικών υποδομών επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας. Το 2014 του απενεμήθη το διεθνές βραβείο Carol-Nachman για πρωτοποριακές έρευνες στον τομέα της Ρευματολογίας και το 2015 βραβεύτηκε με το πρώτο Ερευνητικό βραβείο των Prix Galien Greece. Ο κ. Κόλλιας διευθύνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Μοριακή Βιοϊατρική» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Μέλη

moutsopoulosO Xαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, επίτιμος και ομότιμος καθηγητής των Ιατρικών Σχολών Ιωαννίνων και Αθηνών. Έχει δημιουργήσει στη χώρα, μετά από μακρά εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ, δύο κέντρα Αριστείας για τη νοσηλεία, μελέτη της παθογένειας και θεραπεία των νοσημάτων αυτών. Κυρίαρχο πρότυπο νόσου για τις μελέτες του αποτελεί το σύνδρομο Sjögren. Οι δημοσιεύσεις του σε περιοδικά υψηλής αναγνωρισιμότητος υπερβαίνουν τις 550. Έχει προσκληθεί να παρουσιάσει το έργο του σε Ιατρικές Σχολές, επιστημονικά συνέδρια και Ερευνητικά Ιδρύματα, της Αμερικής, Ευρώπης, Αυστραλίας και Ιαπωνίας. Το κλινικοερευνητικό του έργο μνημονεύεται από περισσότερους από 34.000 συναδέλφους του (δείκτης h > 90) και έχει βραβευθεί από σημαντικούς Ελληνικούς και διεθνείς φορείς. Μαθητές του είναι καθηγητές Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Εκτός του επιστημονικού του έργου, έχει δημοσιεύσει στον Κυριακάτικο τύπο, απόψεις για θέματα που αφορούν την οργάνωση του συστήματος Υγείας, την ιατρική εκπαίδευση, τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και την Έρευνα (Απόψεις για αυτιά που δεν ακούν, Εκδόσεις Λιβάνη, 2007, 2009). Έχει συγγράψει επίσης τα βιβλία: Oδοιπορικό για τη γνώση, Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 2009, 2015, Mικρές ιστορίες…μακράς πορείας, Εκδόσεις Λιβάνη, 2010, Eλληνικό «σύστημα»…υγείας, Εκδόσεις Λιβάνη, 2011, Όταν ο Ιπποκράτης συναντά ….τη Θέμιδα, Εκδόσεις Λιβάνη, 2013 και Ανθρωπολογία της Παρακμής, Εκδόσεις Μέδουσα, 2015.

sfikakisΟ Πέτρος Π. Σφηκάκης αποφοίτησε απο την Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1985) και κατέχει τις ειδικότητες της Ρευματολογίας και της Ειδικής Παθολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ρευματολογικό/Ανοσολογικό Τμήμα, Walter Reed Medical Center, Washington DC και εργάστηκε στο Uniformed Services University of the Health Sciences, Bethesda, MD (1991-1994) ως assistant professor of Medicine. Από το 1995 υπηρετεί στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ως λέκτορας, επίκουρος καθηγητής (2000), αναπληρωτής καθηγητής (2005) και καθηγητής Παθολογίας (2009). Υπήρξε Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, 2008-2012. Από το 2013 είναι διευθυντής της Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής και της Ρευματολογικής Μονάδος, ενώ το 2015 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Είναι μέλος διαφόρων διεθνών επιστημονικών επιτροπών μεταξύ των οποίων και η European Advisory Committee on Health Research (EACHR) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του, που έχει παραχθεί κατά 90% στην Ελλάδα, περιλαμβάνει ανω των 200 πρωτοτύπων δημοσιεύσεων σε PubMed (Google Scholar H-index=49), διαθέτει υψηλή διεθνή αναγνωρισιμότητα (www.highlycitedgreekscientists.org), εχει δε συμβάλλει στην κατανόηση της παθογένειας και στην βελτίωση της θεραπευτικής προσεγγίσεως των συστηματικών αυτοανόσων ρευματικών νοσημάτων.

chatzilialoglouΟ Χρυσόστομος Χατζηλιάλογλου γεννήθηκε το 1952 και κατέχει θέση διευθυντή Ερευνών του Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR, Μπολώνια, Ιταλία) από το έτος 1991. Διορίστηκε διευθυντής του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (ΙΝΝ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» το διάστημα Μάρτιος 2014-Μάϊος 2016, λαμβάνοντας άδεια ανευ αποδοχών από το CNR. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη χημεία και βιοχημεία των ελεύθερων ριζών και την εφαρμογή τους ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία στις επιστήμες υγείας και την ανακάλυψη νέων προγνωστικών και διαγνωστικών βιοδεικτών. Εχει επιβλέψει περισσότερες από 15 διδακτορικές διατριβές και πάνω από 30 μεταδιδακτορικούς συνεργάτες, ιδιαίτερα μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, ενώ υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδρια και ερευνητικά ιδρύματα (περισσότερα από 230). Στην παρούσα περίοδο είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Ηorizon 2020 δικτύου «ClickGene» και διευθύνει την ερευνητική δράση COST σχετικά με τη Βιομιμητική Χημεία Ριζών. Είναι επίσης επίτιμος πρόεδρος και συνιδρυτής της Ιταλικής spin-off εταιρίας Lipinutragen. Εχει δημοσιεύσει περισσότερες από 250 πρωτότυπες ευρευνητικές εργασίες, 34 κεφάλαια επιστημονικών βιβλίων, 6 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και 7 βιβλία μεταξύ αυτών Encyclopedia of Radical in Chemistry, Biology Materials (Wiley 2012) και Membrane Lipidomics for Personalized Health (Wiley 2015). Από το Web of Science: περισσότερες από 8.100 αναφορές με h-index 44.

????????????????????????????????????Ο Δημήτριος Μπικιάρης είναι καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (http://dbic.webpages.auth.gr/) με επιστημονικό αντικείμενο Χημεία και Τεχνολογία Πολυμερών και εφαρμογές αυτών στη Φαρμακευτική Τεχνολογία. Έχει σημαντική ερευνητική εμπειρία και συμμετείχε ως συντονιστής έργου ή επιστημονικός υπεύθυνος σε 40 περίπου ερευνητικά προγράμματα. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους καθώς και με απευθείας χρηματοδότηση από διάφορες εταιρείες. Κατά τη διάρκεια αυτών των έργων και στα πλαίσια των διδακτικών του καθηκόντων έχουν ολοκληρωθεί 5 διδακτορικές διατριβές, άλλες 4 βρίσκονται σε εξέλιξη και ήταν επιβλέπων σε 20 πτυχιακές και 18 διπλωματικές εργασίες. Συμμετείχε ως αξιολογητής σε ερευνητικά προγράμματα της ΓΓΕΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (FP7 και Ορίζοντας 2020) και ως αξιολογητής σε εθνικά ερευνητικά προγράμματα διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Έχει συγγράψει περισσότερες από 270 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, περισσότερες από 300 εργασίες δημοσιεύτηκαν σε πρακτικά συνεδρίων, 2 ελληνικά εκπαιδευτικά εγχειρίδια και 4 κεφάλαια σε διεθνή βιβλία. Περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις αναφέρονται στην εφαρμογή των πολυμερών στη φαρμακευτική τεχνολογία, ενώ περισσότερες από 60 σε σύνθεση και μελέτη βιοαποικοδομήσιμων και βιοσυμβατών πολυμερών. Το επιστημονικό του έργο του έχει λάβει μεγάλη αναγνώριση με περισσότερες από 5826 ετεροαναφορές στο Web of Science και έχει h index 46. Έχει διατελέσει κριτής σε περισσότερα από 70 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τέλος, είναι συν-εφευρέτης σε 15 διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας στη φαρμακευτική τεχνολογία και 1 Ελληνικό στον τομέα της νανοτεχνολογίας.