Η κριτική επιτροπή των Prix Galien αποτελείται από διεθνούς φήμης διακεκριμένους επιστήμονες από το χώρο της ιατρικής, της γενετικής, της βιοτεχνολογίας, της φαρμακολογίας, της χημείας και της μοριακής βιολογίας. Στις ΗΠΑ την κριτική επιτροπή τιμούν με την παρουσία τους και επτά Νομπελίστες. Στη χώρα μας, μέλη της κριτικής επιτροπής αποτελούν οι παρακάτω σημαίνουσες προσωπικότητες:

Πρόεδρος

Ο Δρ. Αριστείδης Α. Ν. Πατρινός έλαβε το πτυχίο του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Northwestern. Έπαιξε ιστορικό ρόλο στο ερευνητικό έργο χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, στην ίδρυση του Joint Genome Institute αλλά και το σχεδιασμό του Genomes to Life. Είναι αντιπρόεδρος Εταιρικών Υποθέσεων της Synthetic Genomics, Inc (SGI).

Έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Βιολογικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας στο Τμήμα Επιστήμων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Σήμερα είναι μέλος της επιτροπής οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αύξησης της παραγωγής βιοκαυσίμων της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της ομάδας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για τον Υπολογιστή Exascale, της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, του Αμερικανικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών, αναπληρωτής διευθυντής Έρευνας στο Center for Urban Science and Progress Sharlene Weatherwax, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αναπληρωτής διευθυντής Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Ερευνών στο Office of Science των Η.Π.Α. και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και τιμητικά διπλώματα, μεταξύ των οποίων τρία προεδρικά βραβεία και δύο χρυσά μετάλλια του Υπουργού Ενέργειας, ενώ έχει ανακηρυχτεί επίτιμος διδάκτωρ από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Μέλη

Ο Στυλιανός Ε. Αντωναράκης είναι καθηγητής με έδρα Γενετικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και πρόεδρος του Ινστιτούτου Γενετικής και Γενομικής iGE3 της Γενεύης. Έχει σπουδάσει ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ανθρώπινη γενετική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου John Hopkins. Η ακαδημαϊκή προσφορά του τόσο στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins όσο και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης εκτείνεται σε περισσότερα από 30 χρόνια και περιλαμβάνει την κατανόηση της μοριακής βάσης των μονογονιδιακών αλλά και των σύνθετων γενετικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των β-θαλασσαιμίας, αιμορροφιλίας, την τρισωμία 21, καθώς και τη λειτουργική ποικιλομορφία του ανθρώπινου γονιδιώματος. Έχει μεγάλο συγγραφικό έργο (πάνω από 620 δημοσιεύσεις), είναι συντάκτης της τελευταίας έκδοσης του κλασικού βιβλίου «Genetics in Medicine” και είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες σύμφωνα με το Ινστιτούτο ISI (h-index 94). Έχει διατελέσει πρόεδρος της European Society of Human Genetics και έχει πρόσφατα εκλεχθεί ως ο επόμενος πρόεδρος του HUGO.

O Στάθης Γκόνος είναι πτυχιούχος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Γλασκώβης στη Βρετανία και Docent της Ιατρικής  Σχολής του Πανεπιστημίου Orebro, Σουηδίας. Διετέλεσε ερευνητής στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Ludwig του Λονδίνου, ενώ από το 2002 είναι διευθυντής ερευνών στο ΙΒΦΧΒ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εστιάζουν στα γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια της γήρανσης και της μακροβιότητας στον άνθρωπο και επιχορηγούνται κυρίως από ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει δημοσιεύσει 85 ερευνητικές εργασίες σε διακεκριμένες διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις και είναι κάτοχος 2 παγκοσμίων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τα οποία έχουν προκύψει και κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά καινοτόμα αντιγηραντικά προϊόντα. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της International Union of Biochemistry and Molecular Biology (IUBMB), μέλος της επιτροπής Advanced Course της Federation of European Biochemical Societies (FEBS), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της “Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ελευθέρων Ριζών”, αναπληρωτής εκδότης της επιθεώρησης “Mechanisms of Ageing & Development” και μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιθεωρήσεων “Molecular Aspects of Medicine”, “Experimental Gerontology” και “Free Radicals Research”.

Ο Μελέτιος Α. Δημόπουλος είναι Αιματολόγος-Ογκολόγος, καθηγητής Θεραπευτικής, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στην Παθολογία στο Νοσοκομείο Royal Victoria της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου McGill στο Μοντρεάλ του Καναδά και την ειδίκευσή του στην Αιματολογία/Ογκολογία στο Αντικαρκινικό Κέντρο M.D. Anderson της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον των Η.Π.Α. Έχει δημοσιεύσει άνω των 830 πλήρων δημοσιεύσεων σε Διεθνή Περιοδικά μετά από κρίση που αφορούν κυρίως στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες, στους γυναικολογικούς καρκίνους και στους καρκίνους του ουροποιητικού συστήματος. Το ερευνητικό έργο έχει αποφέρει άνω των 32.000 αναφορών στη Διεθνή Βιβλιογραφία και ο προσωπικός H-index είναι 85.
Είναι κριτής εργασιών στα σημαντικότερα ιατρικά περιοδικά του χώρου, όπως New England Journal of Medicine, Journal of Clinical Oncology, Lancet, Blood, Leukemia, Haematologica κ.ά., ενώ έχει διατελέσει αναπληρωτής εκδότης και μέλος εκδοτικών επιτροπών σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Επίσης είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου των παρακάτω διεθνών οργανισμών: Multiple Myeloma Research Foundation, International Myeloma Foundation, International Waldenstrom’s Macroglobulinemia Foundation και μέλος της επιτροπής του European Myeloma Network.

Ο Ιωάννης Ματσούκας είναι Καθηγητής Χημείας. Γεννήθηκε στη Πάτρα, είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και μεταξύ των πρώτων οκτώ αποφοίτων του (1971). Έχει πτυχίο MSc από το Πανεπιστήμιο New Brunswick, Fredericton του Καναδά και Διδακτορικό από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στα Πανεπιστήμια New Brunswick και Calgary στο Καναδά (1980-1984). Λόγω των ευδοκίμων συνεργασιών του με ερευνητές των Πανεπιστημίων Calgary του Καναδά και Victoria της Αυστραλίας, του έχει αποδοθεί ο Τίτλος του Καθηγητή (Adjunct Professor). Η έρευνά του είναι εστιασμένη στην Οργανική και Πεπτιδική Σύνθεση πεπτιδικών ορμονών και μιμητών, στην βιολογική αξιολόγηση και την ανάπτυξή των με στόχο κλινικές δοκιμές. Στην έρευνά του  και στις καινοτομίες του έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα με την υποστήριξη της ΓΓΕΤ για την ανάπτυξη συνθέσεών του σε κλινικά προϊόντα. Η έρευνά του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον παγκοσμίου κύρους ερευνητών, μεταξύ των οποίων και Κάτοχοι Nobel, οι οποίοι έχουν επισκεφτεί το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα εργαστήριά του μετά από πρόσκλησή του.

Έχει μεγάλο αριθμό πατεντών και έχει δημοσιεύσει άνω των 500 άρθρων (Δημοσιεύσεις, Πρακτικά Συνεδρίων, Άρθρα Βιβλίων, Μονογραφίες, Ανακοινώσεις). Οι δημοσιεύσεις του είναι σε περιοδικά με υψηλούς δείκτες απήχησης και με μεγάλο αριθμό αναφορών. Είναι Συντονιστής ενός μεγάλου Δικτύου Βιοϊατρικής Έρευνας, στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές πολλών εργαστηρίων από Ελλάδα και Εξωτερικό.  Έχει επίσης συντονίσει πολλά Εθνικά και Κοινοτικά Προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων με φαρμακευτικό ενδιαφέρον. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε σεμινάρια και συνέδρια πολλών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων διαφόρων χωρών και έχει αναπτύξει συνεργασίες με ερευνητικά Ιδρύματα σε Ελλάδα και Εξωτερικό.  Έχει επιβλέψει 26 Διδακτορικές Διατριβές, 35 Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters) και  άνω των 150 Διπλωματικών Εργασιών τεταρτοετών φοιτητών, σε πρωτότυπα ερευνητικά θέματα.

Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και το Υπουργείο Παιδείας για εξαίρετη έρευνα και το έργο του, επίσης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας του. Έχει πολλές βραβεύσεις και διακρίσεις από την Ελληνική και Διεθνή Ακαδημαϊκή Κοινότητα για το ερευνητικό του έργο και την προσφορά του. Είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της Τεχνολογίας Μιμητών Πεπτιδίων – που αποτελούν μια Νέα γενιά Φαρμακευτικών Προϊόντων – την οποία Τεχνολογία έχει αναπτύξει με τον συνεργάτη του Καθηγητή Graham Moore του Πανεπιστημίου Calgary στον Καναδά και την Καθηγήτρια Ανοσολογίας Βάσω Αποστολοπούλου του Πανεπιστημίου Victoria. Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει αποφέρει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στην πόλη  πολλές χρηματοδοτήσεις (άνω των 12.000.000 Ευρώ) από τις οποίες έχει ωφεληθεί η Έρευνα στο  Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, δεκάδες υποτροφίες και πολλές θέσεις εργασίας.

Ο Νίκος Κ. Μοσχονάς είναι Kαθηγητής Ιατρικής Μοριακής Γενετικής και Γονιδιωματικής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Γενικής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και συνεργαζόμενος Καθηγητής του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ). Έχει σπουδάσει μοριακή και αναπτυξιακή βιολογία και ιατρική μοριακή γενετική στα Πανεπιστήμια Πατρών και Αθηνών, στο Harvard U. USA, και το National Institute of Medical Research, MRC, UK. Έχει διατελέσει Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Η έρευνα του εστιάζεται σε θέματα ιατρικής μοριακής γενετικής και γονιδιωματικής με έμφαση στη ανάλυση της μοριακής βάσης και αρχιτεκτονικής των γενετικών νοσημάτων, τη λειτουργική γονιδιωματική και τη δικτυακή ιατρική. Η ερευνητική του ομάδα ήταν η μόνη ελληνική που συμμετείχε από την έναρξη μέχρι την ολοκλήρωση του (14 χρόνια), στο διεθνές Πρόγραμμα Ανάλυσης του Γονιδιώματος του Ανθρώπου (Human Genome Project). Έχει συντονίσει πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων, έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά υψηλού κύρους, όπως το Nature και το Cell, και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός των Παν/μιων Κρήτης και Πατρών, έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα όλων των άλλων ελληνικών Πανεπιστημίων.  Είναι ο Επιστημονικός Επιμελητής της ελληνικής έκδοσης τριών διεθνούς εμβέλειας πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Από το 1991 και εντεύθεν έχει διατελέσει μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για μια τετραετία διετέλεσε αν. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) και Εθνικός Εκπρόσωπος της Επιτροπής Προγράμματος  “Cooperation -Health” EU FP7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κλεομένης Μπάρλος είναι καθηγητής Οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει αναπτύξει πρωτοποριακές μεθόδους σύνθεσης πεπτιδίων και πρωτεϊνών μέσω ειδικών πολυμερών με βάση την τριτυλορητίνη, θεωρούμενη παγκοσμίως ως ένα μεγάλο βήμα στη σύνθεση πεπτιδίων και πρωτεϊνών μεγάλου μεγέθους. Ειδικότερα η ρητίνη, γνωστή και ως «Barlos Resin», θεωρείται η σημαντικότερη εξέλιξη διεθνώς στον τομέα των ρητινών και χαρακτηρίστηκε ως σταθμός στην εξέλιξη της σύνθεσης φαρμάκων σε στερεά φάση και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Ήδη η ρητίνη Μπάρλου χρησιμοποιείται για την παρασκευή πάνω από 2.000 νέων φαρμάκων. Το 1989 ίδρυσε την εταιρία CBL στην Πάτρα, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή υλικών με εφαρμογή στη σύνθεση πεπτιδίων και πρωτεϊνών.

Ο Γεώργιος Χρούσος είναι καθηγητής και διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική απο το 2010. Το 2011 είχε την Διακεκριμένη Έδρα Τζών Κλούγκε στην Τεχνολογία και Κοινωνία στην Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσσου των ΗΠΑ. Έχει διατελέσει διευθυντής του τμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown, Washington, ΗΠΑ. Έχει συγγράψει πάνω από 850 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί σε πάνω από 117,000 δημοσιεύσεις. Είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ISI highly cited στην Κλινική Ιατρική και στην Βιολογία και Βιοχημεία. Ο κ. Χρούσος είναι διδάσκαλος (master) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας και Εταίρος (fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας. Μεταξύ άλλων, είναι επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Λιέγης, Ανκόνας και Πατρών και επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσσίας. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία και έχει τιμηθεί με το Αριστείο Μποδοσάκη και το υψηλότερο βραβείο της Ενδοκρινολογίας στον κόσμο το Fred Conrad Koch Award της Endocrine Society των ΗΠΑ. Είναι εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών (Academia Europaea).
Ο Ιωάννης Λεκάκης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στην Παθολογία και την Καρδιολογία στην Αθήνα. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (ΗΠΑ), στο Παρίσι και στο Einthoven. Κατέχει τη θέση του καθηγητού Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας από το 2003-2005, μέλος της Επιτροπής Κατευθυντήριων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας από το 2002-2004 και το 2004-2006, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Περιφερικής Κυκλοφορίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας από το 2008-2010 και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου από το 2011-2014. Επίσης, υπηρέτησε σαν adhoc μέλος της Επιτροπής Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Τα κυριότερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στη μελέτη του ενδοθηλίου και της αρτηριακής σκληρίας. Είναι συγγραφεύς σε περισσότερα από τριακόσια άρθρα σε περιοδικά μετά από κρίση και επίσης έχει συγγράψει πολλά κεφάλαια σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Στην παρούσα φάση είναι πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και Διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. «Αττικόν».

Ρούσσος Σ. Χαράλαμπος (1942 Θήρα, Ακαδημαϊκός 2011). Απόφοιτος Ιατρικής Πανεπιστήμιου Αθηνών, ειδικεύτηκε στην Παθολογία. Μετεκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στην Εντατική Θεραπεία, και Πνευμονολογία, στα Πανεπιστήμια Johns Hopkins, Boston, McGill και Παρισίων. Διατέλεσε Καθηγητής-Διευθυντής της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο McGill και στον «Ευαγγελισμό».
Διδάκτωρ Πανεπιστημίων Αθηνών και McGill (PhD), Scholar και Scientist του Medical Research Council του Καναδά, Υφηγητής Παθολογίας, Professeur Associé του Πανεπιστημίου Μασσαλίας. Εταίρος του Royal College of Physicians του Καναδά. Τιμήθηκε με τα Βραβεία Jonathan Ballon της Καναδικής Καρδιολογικής Εταιρίας και Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Ξανθόπουλου-Πνευματικού. Πρόεδρος του Ιδρύματος Πνευμονολογίας της Ευρώπης, και της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Εταιρείας, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για θέματα σχετιζόμενα με το κάπνισμα.
Έχει συγγράψει κεφάλαια σε διακεκριμένα διεθνή συγγράμματα Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας και Φυσιολογίας. Είναι επιστημονικός εκδότης (editor) του τρίτομου βιβλίου «The Thorax» και συγγραφέας άνω των πεντακοσίων πρωτότυπων εργασιών. Το επιστημονικό, του έργο επικεντρώνεται στην παθοφυσιολογία, την παθολογία και την κλινική αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων. Οι μελέτες του έχουν χαρακτηριστεί «θεμελιακές» (seminal).
Είναι Ιδρυτής και Διοικητής του Ιδρύματος ΘΩΡΑΞ, Πρόεδρος ή Μέλος Συμβουλίων Κοινωφελών Ιδρυμάτων.